EXCLUSIVE VILLAS

More Website Templates @ TemplateMonster.com. August20, 2012!

O DESTINACIJI

NEMIRA I OMIŠ
Nemira
 je mirno primorsko naselje smješteno otprilike 2 km od Omiša prema Makarskoj, s dvije prekrasne šljunčane plaže u kojima možete uživati plivajuću ili se možete sakriti od sunca u sjeni borova. U mjestu se nalazi restoran, pizzeria i nekoliko caffe barova, a kako je mjesto smješteno nekoliko stotina metara ispod magistrale i daleko od gustog prometa pa je idealno za miran odmor daleko od gradske vreve.

Omiš je gradić u srcu Dalmacije koji se smjestio na ušću rijeke Cetine samo 21km jugoistočno od najvećeg dalmatinskog grada Splita.  Omiš se prvi put spominje u 10.st. Srednjovjekovni naziv grada je bio Olmissium. Omišani su bili poznati gusari, što im je uvelike olakšalo položaj grada, ali i njihove lagane i brze brodice. U vrijeme najvećih pohoda na čelu omiških gusara bili su knezovi Kačići, koji su dva stoljeća predvodili napade na papinske galije i trgovačke brodove moćne Venecije, Dubrovnika, Splita i dr. Na ovako malom lokalitetu možete razgledati mnoštvo kulturno- povijesne znamenitosti po kojoj je ovaj grad poznat i koja svjedoči o njegovoj burnoj prošlosti. Razgledajte tvrđavu Mirabela   ( potječe iz 13. Stoljeća, uloga joj je bila izvidnica od neprijatelja), tvrđavu Fortica (nalazi se na samom vrhu omiške Dinare, svrha joj je bila obrana od neprijatelja), župnu crkvu Sv. Mihovila (Sagrađena je početkom 18.st. a ima značajke gotike, renesanse i ranog baroka), franjevački samostan, crkvu Sv. Petra, crkvu Sv. Duha, crkvu Sv. Roka, crkvu Sv. Marije, crkvu Sv. Luke, ilirsko sjemenište (Jednokatna zgrada, ranije ilirsko sjemenište utemeljeno od splitskog nadbiskupa Pacifika Bizze 1750. God), gradski muzej, staro omiško groblje, srednjovjekovnu gradsku jezgru, stup srama i staru gradsku ložu.

 

Ljubitelji sporta i rekreacije u Omišu mogu uživati u slobodnom penjanju, raftingu na brzacima Cetine, odbojci na pijesku, trčanju, jedrenju na dasci, biciklizmu, ronjenju i brojnim drugim aktivnostima.  Na području grada Omiša nalaze se sve vrste plaža. Zahvaljujući ušću rijeke Cetine u centru grada nalaze se pješčane plaže koje su jako pogodne za obitelj s djecom upravo zbog toga što su plitke. Najpoznatije plaže u gradu su „Velika plaža“, plaža „Slavinj“ i plaža „Brzet“. Ukoliko želite kušati specijalitete i delicije grada Omiša i upoznati se s dalmatinskom kuhinjom koja je proglašena najzdravijom kuhinjom zbog mediteranskog bilja posjetite neke od brojnih restorana i konoba u Omišu. Posjetite restoran „Sagita“, restoran „Mate“, restoran „Kaštel“, konobu „Ulikva“, konobu „U našeg Marina“ i konobu „Ćaća“.

 

KAKO DOĆI

Rivijera Omiš u samom je vrhu po broju posjeta gostiju, a razlog tome je i izvrsna prometna povezanost rivijere. Do Omiša i rivijere možete doći na sve načine: automobilom, autobusom, avionom, vlakom ili brodom.

Ako dolazite automobilom iz smjera Zagreba, možete ići autocestom i izaći na izlaz Dugopolje te doći do Splita (Zagreb – Split 375,5km, oko 180min vožnje). Od Splita je potrebno još 25km do grada Omiša. Možete izaći i na izlaz Šestanovac, od kojeg imate 22 km vožnje do Omiša (cijene cestarina)

Iz smjera Rijeke možete ići Jadranskom magistralom do Splita ( Rijeka – Split 413km, oko 270min) te od Splita do Omiša.

Ako pak dolazite iz smjera Dubrovnika idete Jadranskom magistralom do Omiša ( Dubrovnik – Omiš 183km.)

Oni koji dolaze autobusom vrlo lako mogu doći do Omiša.

Grad Split je jako dobro povezan autobusnim linijama s ostatkom Hrvatske (autobusni kolodvor Split ), a sa splitskog kolodvora imate velik broj dnevnih linija prema Omišu.

Do Omiša i rivijere možete doći bilo kojim autobusom koji ide prema Makarskoj ili Dubrovniku.

Za one koji dolaze avionom najbliža je zračna luka Split . Iz zračne luke do Omiške rivijere možete taksijem, autobusom ili možete iznajmiti automobil. Autobusne linije od zračne luke Split do centra Splita usklađene su s redom letenja.

Možete koristiti i gradski autobus br. 38 koji prolazi kraj zračne luke. Do Omiša vam je potrebno tek 45 min vožnje. Neke od najpoznatijih kompanija s kojim surađuje zračna luka Split su: Air one, Air Berlin, Alitalia, Air France, Austrian Airlines, Croatia Airlines, Czech Airlines, Malev.

Grad Split također ima i trajektnu luku i oni koji se odluče na dolazak brodom vrlo lako mogu iz trajektne luke Split automobilom ili autobusom doći do Omiške rivijere. Trajektna luka Split povezana je s inozemnim gradovima Anconom i Pescarom, a također su moguće linije iz hrvatskih gradova Rijeka, Zadar, Dubrovnik, te s otoka Hvar, Brač, Korčula, Vis i Lastovo. Oni koji preferiraju vlak također će lako, preko željezničkog kolodvora Split, stići do Omiša.

Split je jako dobro povezan s ostatkom Hrvatske te iz Zagreba, Osijeka ili Rijeke možete vlakom doći do Splita pa autobusom ili taksijem do bilo kojeg mjesta na Omiškoj rivijeri.

Za one koji idu vlastitim automobilom, zapamtite, spora vožnja je i najsigurnija vožnja. Sretan put.